Waar op letten bij het kopen van verhuisdozen?

Waar op letten bij het kopen van verhuisdozen?

Waar moet je op letten bij het kopen van verhuisdozen? In dit artikel leggen we uit wat de belangrijkste punten zijn om rekening mee te houden.

Van het prijskaartje en het ontwerp tot afmetingen en stevigheid, wij laten je zien waar je op moet letten als je verhuisdozen wil kopen.

Verschillende soorten verhuisdozen: Plakdoos, vouwdoos of autolock?

Er zijn drie soorten ontwerp, alle drie met eigen voor- en nadelen. Hoewel een vouwdoos of autolock verhuisdoos de voorkeur van velen heeft is er niet één perse de beste.

Plakdoos

Verhuisdozen die je dichtplakt ofwel plakdozen zijn vaak de goedkoopste verhuisdozen. Dit komt door het eenvoudige ontwerp. Ze zijn makkelijk te produceren en daardoor goedkoop.

Zoals bij de meeste producten in de laagste prijscategorie zit er wel een nadeel aan plakdozen. Het dichtplakken van dit type verhuisdoos kost het meeste tijd in vergelijking tot de duurdere vouw- en autolock verhuisdozen.

Vooral als je veel verhuisdozen dicht moet plakken heb je zeker een tape-apparaat nodig. Zelfs met zo'n handig apparaat ben je echt wel even zoet om al je verhuisdozen dicht te plakken. Kies je voor een goedkope verhuisdoos zoals deze, hou dan wel rekening met extra plaktijd.

Voor- en nadelen plakdoos

+ Vaak goedkoopste

+ Eenvoudig ontwerp

- Kost meer tijd om dozen in elkaar te zetten (een tape-apparaat verzacht het leed enigszins)

- Zonder tape apparaat kost het nog meer tijd

Vouwdoos

Vouwdozen zijn verhuisdozen waarbij je de bovenste kleppen over elkaar vouwt. Door de kleppen over elkaar te vouwen blijft de doos stevig dicht. Vouwdozen zijn gebruiksvriendelijker dan plakdozen doordat je geen plakband en tape-apparaat meer nodig hebt.

Qua prijs ligt de vouwdoos over het algemeen tussen goedkopere plakdozen en de duurdere autolock variant in. Doordat vouwdozen vooral in de gemiddelde prijsklasse vallen kan de kwaliteit enorm verschillen. Let daarom extra goed op andere punten zoals stevigheid, draagkracht en het soort karton.

Voor- en nadelen vouwdozen

+ Makkelijker in gebruik dan plakdozen

Vaak goedkoper dan autolock dozen

Goede prijs-kwaliteitverhouding

Minder makkelijk in gebruik dan autolock dozen

Autolock

Autolock verhuisdozen zijn het snelst in gebruik én het meest gebruiksvriendelijk. Vergeleken met plak- en vouwdozen is deze verhuisdozen de beste keus. Het grootste voordeel van autolock verhuisdozen is de tijdsbesparing.

Snelheid en gebruiksgemak is wel iets waar je voor betaald bij een autolock doos. Over het algemeen zijn autolock dozen de duurste keus. Dus als de nood hoog is en je gisteren al moest verhuizen kan je het beste kiezen voor autolock verhuisdozen.

Snelste in elkaar te zetten

Hoogste niveau gemak

Vaak duurder dan de twee andere soorten verhuisdoos

Soort karton

Soorten karton waarvan verhuisdozen gemaakt worden bepalen grotendeels de stevigheid en kwaliteit van het product. Daarom is het belangrijk om te weten wat de verschillende soorten karton zijn. Het soort karton kan je onderscheiden op basis van het aantal lagen en het materiaal waar het karton van gemaakt is.

Het merendeel van verhuisdozen wordt gemaakt van golfkarton of massief karton. Beide soorten worden van hetzelfde spul gemaakt maar het verschil zit 'm in de manier waarop het karton gemaakt is.

Verschillende soorten karton dat voor verhuisdozen gebruikt wordt

Verhuisdozen worden gemaakt van golfkarton gerecycled karton. Kwalitatief is gerecycled karton het minste van de twee. Verhuisdozen van gerecycled karton zijn meestal veel minder stevig dan golfkarton.

Golfkarton bestaat uit meerdere lagen en is veel steviger dan gerecycled karton. Hoe stevig een golfkartonnen verhuisdoos is ligt ondermeer aan het aantal lagen. Hoe meer lagen, hoe steviger de doos.

Dikte van het karton

Hoe dikker de kartonnen wand, hoe hoger het draagvermogen. 3 tot 7 millimeter komt het vaakste voor bij verhuisdozen. Per dikte worden er verschillende diktecategorieën toegewezen. Gemiddeld gezien is 4 millimeter een goede keus voor bijna elke verhuizing. De meeste voorkomende diktecategorieën voor verhuisdozen:

3 mm: Label C met een draagvermogen van 30 kilo

4 mm: Label B met een draagvermogen van 35 kilo

7 mm: Label BC met een draagvermogen van 50 kilo

Verschil tussen enkel, dubbel en driedubbel kartonnen verhuisdozen

Enkelgolfkarton verhuisdozen zijn het dunste en geschikt om lichtere spullen te verhuizen. Doordat de wand dunner is kan de inhoud sneller beschadigen als de doos zou vallen. Ook is de algemene stevigheid van de verhuisdoos stukken minder dan die van een dubbel- of driedubbellaags verhuisdoos.

Goedkoper dan dubbel- en driedubbele laag

Geschikt voor lichte spullen die niet breekbaar zijn

Minst stevig

Dubbellaags golfkarton zijn zeer geschikt voor het verhuizen van alle soorten spullen. De extra laag karton zorgt voor meer stevigheid, extra bescherming bij vallen en stoten. Een dubbellaags verhuisdoos is over het algemeen een goede keus. Alleen als je zeer zware of breekbare spullen gaat verhuizen kan een driedubbel laags verhuisdoos een betere keus zijn.

Meestal beste prijs-kwaliteitverhouding

Geschikt voor bijna alle soorten spullen

Niet geschikt voor de zwaarste spullen

Driedubbel golfkarton is het sterkste materiaal voor verhuisdozen en kan flink wat hebben. Behalve zeer goede bescherming zorgt een driedubbele wand voor zeer hoge draagkracht. Dit is de beste keus als je zeer zware of breekbare spullen wil verhuizen.

Geschikt voor de zwaarste spullen

Duurder dan dubbel- en enkellaags karton

Geclaimde draagkracht

Extreem hoge draagkracht lijkt handig om veel spullen in één keer te verhuizen. Maar vergeet niet dat je die 50 kilo ook moet optillen. Natuurlijk is het uiteindelijke gewicht een minder groot probleem als je een erkend verhuisbedrijf inhuurt. Toch zal je verhuisdozen in de praktijk vaak zelf nog even willen verplaatsen tijdens het in- en uitpakken.

Een te lage draagkracht is nog vervelender. Bij verhuisdozen met een lage draagkracht moet je erg opletten dat je niet teveel spullen inpakt. Als je geen weegschaal gebruikt kom je er bij het optillen meteen achter of je onder de limiet gebleven bent.

Scheurt de doos open en valt alles eruit? Dan ben je te ver gegaan. Blijft alles op z'n plaats, dan heb je geluk gehad. Om frustratie en tijd te besparen kan je het beste meteen een verhuisdoos met de juiste draagkracht kiezen.

De minimale draagkracht waarmee je zonder problemen kan verhuizen ligt rond de 30 kilo. Zelfs van de goedkoopste verhuisdozen mag je verwachten dat ze minimaal 25 tot 30 kilo kunnen dragen.

Afmetingen

Afhankelijk van de spullen die je verhuis zal je verschillende maten verhuisdozen nodig hebben. Boeken zijn bijvoorbeeld relatief zwaar en hebben vooral veel draagkracht nodig terwijl andere spullen meer ruimte innemen maar veel lichter zijn.

Voor grote lichte spullen kan je gewoon goedkope verhuisdozen nemen. Voor boeken en andere zware dingen kan je het beste speciale boekendozen kopen. Die zijn soms wat kleiner maar hebben een hogere draagkracht. Overige spullen die niet groot én licht of klein én zwaar zijn kan je het beste één soort verhuisdoos met een goede draagkracht kopen.

Prijs

Duurdere verhuisdozen zijn vaak maar niet altijd beter dan goedkope verhuisdozen. Je moet je vooral afvragen wat je met de verhuisdoos gaat doen. Gaan er dure en breekbare spullen in? Dan kan een investering in de beste verhuisdozen het geld waard zijn. Verhuis je alleen goedkope en lichte spullen, dan kan je prima uit de voeten met budget verhuisdozen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze webwinkel is gesloten. vanwege een brand is onze website gesloten. Verbergen