Verhuizen naar een andere gemeente

  • Geplaatst op
  • Door Verhuisdozensale
  • 0
Verhuizen naar een andere gemeente

Verhuizen naar een andere gemeente is net iets lastiger dan om de hoek gaan wonen. Het is belangrijk om een dergelijke verhuizing goed voor te bereiden. Dat begint al bij de voorbereidingsfase.

Behalve standaard voorbereidingen zoals verhuisdozen bestellen en inpakken komen er nog een aantal extra zaken bij kijken. In dit artikel vertellen we waar je aan moet denken als je naar een andere gemeente gaat verhuizen.

Gemeentelijke belastingen bij verhuizing naar een andere gemeente

In Nederland zijn veel belastingsoorten gelijk, maar dat geldt niet voor de gemeentelijke belastingen. Elke gemeente is vrij bij het bepalen van de hoogte van gemeentelijke belastingen. Bekende voorbeelden van gemeentelijke belastingen zijn rioolheffing, onroerende zaak belasting, hondenbelasting en afvalstoffenheffing. Ons advies is dan ook om vooraf informatie op te vragen bij de gemeente van je nieuwe huis. De kans bestaat namelijk dat je er flink op vooruit of achteruit op gaat wat betreft de gemeentelijke belastingen. Al met al een belangrijk puntje dus.

Overigens geldt bovenstaand verhaal ook voor de waterschapsbelasting. Heel het land is in 24 waterschappen opgedeeld, waarbij elk waterschap een bepaalde belasting hanteert. Door jouw verhuizing val je wellicht in een ander waterschap, waardoor je wellicht meer of minder moet gaan betalen. Absoluut nog een actiepunt om vooraf rekening mee te houden als je overweeg te verhuizen naar een andere gemeente. Zo voorkom je onverwacht hoge maandelijkse lasten.

Abonnementen omzetten naar andere gemeente

Het ene abonnement is belangrijker om tijdig om te zetten dan het andere, Toch is het wel zo fijn als alles in één keer goed gaat. Maak vooraf een lijst met alle abonnementen die je hebt. Om uit te sluiten dat je een abonnement vergeet kan je de bankafschriften van het afgelopen jaar nalopen.

Als je dan toch al bezig bent kan je meteen eens kritisch naar je abonnementen kijken. Heb je alles wel echt nodig? En kan je misschien eens overstappen naar een goedkopere energieleverancier?

Uitkering bij verhuizing naar andere gemeente

Als je een uitkering ontvangt gaat dat via de gemeente. Op het moment dat jij naar een andere gemeente gaat verhuizen, vervalt deze uitkering. Je moet de uitkering dan opnieuw aanvragen in je nieuwe gemeente. Om te voorkomen dat je in de problemen komt is het aan te raden je uitkering ver van te voren aan te vragen in de nieuwe gemeente. Er kan namelijk flink wat tijd overheen gaan voordat alles geregeld is.

Waterbedrijf

Dagelijks verbruik je een behoorlijke hoeveelheid water. Dit water wordt door één van de 12 waterbedrijven in Nederland geleverd. Het kan goed mogelijk zijn dat in jouw nieuwe gemeente een ander waterbedrijf is. Als dat het geval is, moet je je aanmelden bij het waterbedrijf van je nieuwe gemeente. Ook moet je je meestal afmelden bij het waterbedrijf uit je huidige gemeente anders lopen de maandelijkse kosten gewoon door. In het ergste geval kan het zelfs gebeuren dat de nieuwe bewoner op jouw kosten water verbruikt.

Kinderen? Bekijk de opties voor opvang en scholen

Heb je kinderen? Kijk dan alvast naar een geschikte school en een geschikte kinderopvang. Door tijdig een school of opvang te regelen voorkom je stressen op het laatste moment. Ga vooraf langs op scholen en probeer alle scholen in de nieuwe buurt te bezoeken. Zo krijg je een goede indruk van de school, een website of brochure zegt namelijk niet alles over een school.

Overige zaken

Ook kan een verhuizing het perfecte moment zijn om al je uitgaven nog eens te beoordelen. Kan je wellicht besparen op een bepaalde verzekering? Of kan je juist besparen op het afsluiten van nieuwe contracten? Dergelijke zaken kan je perfect uitzoeken in de voorbereiding op een verhuizing naar een andere gemeente! Verder helpen we je graag op weg met meer verhuistips. Wist je bijvoorbeeld al wat de beste manier is om verhuisdozen in te pakken? Of bekijk waar je op moet letten bij het kopen van verhuisdozen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze webwinkel is gesloten. vanwege een brand is onze website gesloten. Verbergen