Verhuizen met huisdieren: Waar let je op?

  • Geplaatst op
  • Door Verhuisdozensale
  • 0
Verhuizen met huisdieren: Waar let je op?

Verhuizen met huisdieren kan veel stress veroorzaken. Het is per huisdier ook verschillend hoe je deze het beste kunt vervoeren en op welke manier het dier moet wennen aan een nieuwe omgeving. Vroeger verhuisde men dieren nog wel eens in een verhuisdoos maar tegenwoordig houden we gelukkig veel meer rekening met onze dierenvrienden.

Een kat, hond, knaagdier, vis, reptiel of vogel moet altijd op een andere manier naar de nieuwe plaats toegebracht en vaak duurt het wennen ook veel langer dan bij de gemiddelde mens. Het is daarom goed om te weten hoe je jouw huisdier moet verhuizen. Wanneer je op onderstaande punten let, zullen de huisdieren zich direct op hun gemak voelen in de nieuwe omgeving en gaat de verhuizing een stuk soepeler.

Katten moeten wennen aan een nieuwe omgeving

Wanneer je gaat verhuizen moet je dus goed opletten hoe je het verhuizen van jouw huisdier aan gaat pakken. Katten kunnen vaak in een reismand vervoerd worden. In het nieuwe huis moet de kat echter eerst wennen. Om de kat hierbij te helpen kun je met een doek de geur van het dier zelf te verspreiden door het huis of een feromoonverdamper ophangen. Het is belangrijk dat dit per kamer gebeurt, zodat de kat steeds aan een nieuwe ruimte kan wennen. Zowel een binnen- als een buitenkat moeten de eerste weken aan het huis wennen voordat deze naar buiten mag.

Betrek een hond bij de verhuizing

Ook een hond heeft een gebruiksaanwijzing als het gaat om verhuizen. Het is van belang dat de hond zo snel mogelijk gewend raakt aan het nieuwe huis. Je kunt er daarom voor kiezen om van tevoren de viervoeter al mee te nemen naar de nieuwe plek, zodat deze alvast rond kan kijken. Neem enkele spulletjes mee van het dier zelf, zodat deze zich gelijk op zijn plek gaat voelen. Het beste is om de hond tijdens de verhuizing uit de drukte te houden. Kan dit niet, dan is een stil hoekje inrichten voor jouw viervoeter geen verkeerd idee. Houd na de verhuizing direct het oude ritme weer aan, zodat er geen extra veranderingen optreden.

Houd knaagdieren in hun eigen leefomgeving

Bij het verhuizen met huisdieren kan het ook zijn dat je knaagdieren of vissen over moet zetten naar het nieuwe huis. Knaagdieren kun je het beste in hun eigen hok verhuizen. Zorg ervoor dat het hok hetzelfde blijft als voor de verhuizing: voldoende eten en drinken en eventuele speeltjes hoeven dus niet uit de kooi. Wanneer ze aangekomen in het nieuwe huis kan het zijn dat de omgeving lijkt op het vertrouwde. Hierdoor is jouw knaagdier snel gewend.

Meer voorbereidingen treffen bij het aquarium

Bij vissen is het een heel ander verhaal. Je moet een aquarium namelijk goed voorbereiden voordat deze vervoerd kan worden. Het is belangrijk om het water gedurende een week voor de verhuizing iedere keer voor 20 procent te verversen. Daarnaast moet je jouw vissen 24 tot 48 uur voor de verhuizing geen eten meer geven. Tijdens de verhuizing kun je het beste het aquarium ontdoen van alle decoratie (kan in een verhuisdoos, wel zorgen dat dit droog is), pompen en vissen. Deze zet je er na de verhuizing weer in en de vissen plaats je met zak en al in het water. Zo kan het water mengen en zullen jouw vissen het overleven.

Vogels en reptielen behoeven een andere manier van verhuizen

Vogels ervaren net als honden en katten veel stress bij de verhuizing. Het is daarom belangrijk dat je de vogels in een vertrouwde kooi vervoerd. Haal alle loszittende onderdelen uit de kooi totdat je op de plek van bestemming aangekomen bent. Doe geen doek over de kooi tijdens het verplaatsen. Dit levert de vogel extra stress op. Het goed verhuizen van reptielen is van belang om minder stress te geven. Daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van een transportdoos, welke volledig afgesloten kan worden. Het is belangrijk dat je het terrarium al opgebouwd hebt, zodat het dier direct weer in een vertrouwde omgeving terecht komt.

Tot slot

Uiteindelijk heeft elk dier zijn eigen voorkeuren. Met bovenstaande tips kom je al een heel eind. Hou in gedachten dat een verhuizing voor het dier minstens zo ingrijpend is als voor jezelf!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze webwinkel is gesloten. vanwege een brand is onze website gesloten. Verbergen